Bir kuruluşa ait süreçler üç ana grup altında kategorize edilebilir;
Operasyonel süreçler: Bir kuruluşun varlık nedeni olan ana faaliyetlerin yürütülmesini sağlayan süreçlerdir. İşletmeden işletmeye değişmekle birlikte, bu süreçler üretim, dağıtım, pazarlama, satış veya müşteri hizmetlerini içerebilir. Operasyonel süreçler, bir işletmede genellikle en yapılandırılmış ve en gelişmiş süreçler olma eğilimindedir. Bu süreçler, temel süreçler veya core süreçler olarak da adlandırılabilir.
Destek süreçler: Kuruluşun temel süreçlerini desteklemek ve bu süreçlerin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla arka planda yürütülen süreçlerdir. Başka bir deyişle, operasyonel süreçlerin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gerekli olan tüm kaynaklar destek süreçler kapsamında sağlanır. İnsan kaynakları, mali kaynaklar, bilgi teknolojileri ve satın alma gibi süreçler bu gruba girer.
Yönetsel süreçler: Bir kuruluşa ait faaliyetlerin sistematik, verimli, etkili ve beklenen hedefleri karşılayacak şekilde hayata geçirilmesi için yürütülen süreçlerdir. Strateji yönetimi, süreçlerle yönetim, yönetim sistemleri, kurumsal iletişim, iç kontrol, yönetim kurulu ve üst yönetim toplantıları gibi faaliyetler, organizasyonun hedeflerine ulaşmasını sağlar. Ancak bu süreçler, operasyonel ve destek süreçler kadar kritik olmayıp daha çok ofis ortamında gerçekleştirilen faaliyetlerdir.
Süreç modelleme fazında bir kuruluşa ait operasyonel, destek ve yönetsel süreçler ortaya çıkartılarak süreç envanterine eklenir, iş akışları uçtan uca tasarlanır, kritik süreçler belirlenir, süreç sahipleri atanır, süreçlerin onayları alınır, ve şirket genelinde herkesin kolaylıkla erişim sağlayabileceği bir ortamda yayınlanır.
Kuruluşlarda süreçlerin varlık nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
• Stratejilerin Hayata Geçirilmesi
• Ürün ve Hizmet Kalitesi
• Finansal Performans
• Müşteri Bağlılığı
• Çalışan Aidiyeti
• Mevzuatlara Uyum
• Standartlara Uyum
• Şirket İtibarı
Bu başlıklar, aynı zamanda bir şirketin başarı faktörleri olarak da adlandırılabilir. Modelleme aşamasında, süreçlerin bu başarı faktörlerine olan etkileri tespit edilir. Böylece herhangi bir başarı faktörünü iyileştirmek isteyen yönetim, öncelikli olarak hangi süreçlere odaklanması gerektiğini belirleyebilir.
Modelleme fazının sonunda, uzun vadeli süreçlerle yönetim metodolojisi tanımlanır ve süreç sahiplerine destek olmak amacıyla hayata geçirilir. Süreç modelleme fazı, süreçlerle yönetimin ilk ve en önemli aşamasıdır. Çünkü hatalı veya eksik yapılan bir modelleme, yayılım, değişim yönetimi ve süreç analizi fazlarının da hatalı ve eksik şekilde uygulanmasına yol açar.
BPM Prime Yönetim Danışmanlık olarak, operasyonel, destek ve yönetsel süreçlerin modellenmesi kapsamında şirketlere yöntem, yaklaşım ve uyarlama konularında destek vermekteyiz.